Japanse duizendknoop

Sinds een paar jaar is op diverse locaties in de gemeente Bunschoten de Japanse duizendknoop gevonden. Het is een plant die grote schade kan aanrichten en lastig te bestrijden is. Wanneer de plant eenmaal is gevestigd, is hij zeer moeilijk weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht kan hij andere plantensoorten verdringen en is hij zelfs in staat om schade te veroorzaken aan o.a. gebouwen, leidingen, wegen, dijken en beschoeiing. De plant is overigens niet gevaarlijk voor mens en dier.

Op dit moment zijn er 11 locaties bekend binnen de gemeente Bunschoten. In 2018 waren dat er 8. Een groot deel van deze locaties bevindt zich in het buitengebied. De grote van de locaties variëren van kleine troefjes van enkele vierkante meters tot grote groeiplekken van zo’n 40 vierkante meter. 

Melden

We zijn als gemeente al gestart met het bestrijden van een aantal locaties. Maar om eventuele nieuwe locaties in beeld te krijgen, kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Ziet u (mogelijk) de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Maak dan een melding in Fixi via www.bunschoten.nl/melding of de Fixi-app onder de categorie Groen. 

Herkennen

Hoe kunt u de Japanse duizendknoop herkennen? Op de foto hierboven kunt u zien hoe deze plant eruit ziet. Maar tijdens het groeiproces (van april tot november) ziet de duizendknoop er steeds iets anders uit:

  • In april komt de Japanse duizendknoop uit de grond met kleine rode knoppen;
  • Al snel krijgt deze plant veel kleine rode bladeren tot zo’n 15 centimeter groot;
  • Uiteindelijk wordt het blad van de duizendknoop zo groot als uw hand en is dan groen in plaats van rood. In deze fase kan de plant enkele centimeters per dag groeien.

Bestrijden

Ook in uw tuin of op uw terrein kan de Japanse duizendknoop voorkomen. Als dat het geval is, kunt u deze plant op de volgende manieren bestrijden of beheersen.

Uitgraven

De beste manier om de duizendknoop kwijt te raken is om de plant met wortel en al uit te graven. Het kan zwaar zijn om de wortel uit te graven, omdat de wortels erg diep kunnen groeien en elk klein worteltje weer uitgroeit tot een nieuwe plant. Let op: als u de grond aanbiedt bij een depot, dient u altijd te melden dat de grond besmet is met duizendknoop.

Uittrekken

Komen de stengels boven de grond uit? Dan kunt u deze er zo goed mogelijk uittrekken of uitsteken. Hiermee remt u of stopt u zelfs de uitbreiding van de wortels. Vervolgens gooit u deze stengels bij het restafval. Op de lange termijn put u de plant uit en komt hij niet meer terug.

Kokend water

Uit onderzoek blijkt dat de stengels en wortels van de duizendknoop gevoelig zijn voor heet water. U kunt er dus ook voor kiezen om de stengels te bestrijden door er zoveel mogelijk (minimaal 5 liter) kokend water over te gieten. 

Wat u vooral niet moet doen

Het grootste risico voor de verspreiding van de Japanse duizendknoop is menselijk handelen. Als u de duizendknoop op eigen terrein bestrijdt, zijn er een aantal dingen die u vooral niet moet doen.

Maaien

Het is van groot belang dat u de groeiplaats van de duizendknoop niet maait. Als u dat wel doet is de kans namelijk heel groot dat het probleem erger wordt, omdat kleine restjes van de plant achterblijven of verspreid worden. En op die manier ontstaan nieuwe groeiplaatsen.

Groene container

Wanneer u (stengels van) de duizendknoop heeft verwijderd, moet u deze bij het restafval gooien en niet in de groene container of in de natuur. Dit geldt voor de takken, aarde en ander snoeiafval. Door de boel bij het restafval te gooien, voorkomt u verdere verspreiding.

Vragen

Heeft u vragen over deze plant of over de bestrijding daarvan? Neem dan contact op met het telefoonnummer 033 – 299 1411. 

Heeft deze informatie u geholpen?