Toegankelijke documenten
Werkt u in opdracht van de gemeente Bunschoten? Houd er dan rekening mee dat de documenten die u aanlevert (ter publicatie voor een van onze websites) voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid.
Waarom?
Misschien vraagt u zich af waarom wij dit van u vragen. Wij vinden het belangrijk dat de informatie die wij aanbieden toegankelijk is voor iedereen die onze website bezoekt. En dus ook voor mensen die een functiebeperking hebben. Als bijvoorbeeld een pdf-document voldoet aan de toegankelijkheidseisen, kan iemand die slechtziend of blind is de informatie ook tot zich nemen met behulp van een screenreader.
Eisen
Een toegankelijke pdf bestaat uit platte tekst en vaak ook nog uit afbeeldingen, tabellen, logo’s en dergelijke. Dit is de zichtbare laag. Maar er bestaat ook een onzichtbare laag die informatie geeft over de opbouw van het document. Hierbij kunt u denken aan de gebruikte koppenstructuur, alt-teksten, bladwijzers en meer. Voor meer informatie over de eisen aan een toegankelijk document kunt u terecht op de webpagina van DigiToegankelijk.
Aandachtspunten
Als gemeente willen we u graag een aantal aandachtspunten meegeven om rekening mee te houden bij het maken van een toegankelijk document:
- Zorg voor een duidelijke omschrijving van de titel, onderwerp en auteur
- Geef aan in welke taal de teksten geschreven zijn
- Maak gebruik van de koppenstructuur
- Gebruik lijsten voor opsommingen
- Voeg bladwijzers toe als het een langer of uitgebreid document is
- Gebruik alleen tabellen voor data en niet voor lay-out
- Afbeeldingen, logo’s, grafieken en dergelijke hebben een alt-tekst
- Zorg voor goed contrast
- Maak alleen gebruik van voetnoten als dat moet en niet anders kan
Meer informatie
Bent u op zoek naar meer informatie over toegankelijke documenten? U kunt eens een kijkje nemen bij het artikel Hoe zit een toegankelijke pdf in elkaar?. Als u een voorbeeld zoekt, kunt u terecht bij het document Digitale toegankelijkheid in jouw organisatie: wie doet wat? van de VNG.